Grupa ogrodnicza z Warsztatu Terapii Zajęciowej zbiera owoce ciężkiej sezonowej pracy. Uczestnicy zrywają pomidory, paprykę, cukinię, ogórki oraz fasolkę szparagową. Panie wycinają kwiaty na suche bukiety. Panowie wykopują marchew, rzepę i buraki, podlewają pomidory i paprykę w tunelach foliowych. Nie zapominają o utrzymywaniu porządku w otoczeniu WTZ, koszą trawnik, czyszczą kostkę brukową, grabią liście. Korzystając z obfitości warzyw i owoców pracownia cukierniczo - garmażeryjna przygotowuje przeciery z pomidorów, pikle z ogórków, dżemy z cukinii i mrożonki z warzyw na zimę. Z kolei w pracowni małej gastronomii Uczestnicy z plonów wyhodowanych na naszej działce przygotowują cały wachlarz różnych smacznych potraw, zapewniając społeczności WTZ urozmaicone menu. Kolorowe warzywa inspirują, a kulinarna wyobraźnia poszerza horyzonty.